Hola readers ! Siti Hajar Aminuddin here, but for short just panggil Ajaa :) One of the UUM Student. Banker to-be Insyaa Allah :) yes you ! intro please.. ^^

Thursday, 11 June 2015

My family is ohhsem

There are some reasons, why I love to be at home.


1st. Adik. Aleeya.

Kalau aku bosan tak tau nak buat apa. Aku panggil je dia.

'Adik jom main carrom'
'Adik jom main sahibba'
'Adik jom main tu.. main ni..'
Tanpa membantah lajuuu je dia balas. Naaak!

Tapi time dia ajak aku main. 

'Ajaa malas laa dik' haha
Sorry la adik. hihi


2nd. Nadiah.

Ada spa free kat rumah.Bila-bila je boleh tanpa appointment bagai.

'Nadiah, ajaa sakit palo laa'
'Nadiah, saloh urat laa.'
Dia jawab : Ok. meh nadiah picit.


Dia la tukang picit. Sedap wo !


3rd. Kakak.

Tempat share cerita2 hot.

' Kakak nak tau taak......'
'Kakak dia tu cantikk laa..'
'Kakak, hari tu kea....'

walaupun cerita aku tak berapa nak kelakar, still dia gelak.
haha
Kakak kite ni teacher.
Hi teacher farah. How are you?
4th. Abe Helmi.

'Abe jomm g KB'
'Abe jomm gi situu. jom gi sanaa..'
'Abe, aja sero supo nak makan ABC la..'
senang je dia jawab. 'Jomm la gi beli.'

Nampak serius tapi bukan dia haha
Tukang usik aleeya nombor 1.
5th. Abe aliff aka bro in law.

Abe aliff. Orang yang berfalsafah. Banyak pengalaman. Borak
ngan abe aliff best. Macam-macam dia boleh cerita.
Solute la !

Haaa. Yang ni.
Penguat semangat.
Pendorong terkuat.
Orang yang paling banyak berkorban.
hmm senang cakap everything laa.
Aku selalu usik.. 'umi abah bila nak dating berdua?..'
umi jawab: 'umi kalau berdating mesti bawak anak-anak.'
 haha dah tak jadik berdating dah tu umi. hihi
The best parent ever !

5 hari lagi nak balik. 
Ehhh, budak uum yang lain jangan jelly2. 
Sebab kita balik kejap je. Then datang uum semula.
Paper tak habis lagi ni.

Ni nak amik mood kejap.
(sambil rendam kaki dalam air panas)
Ok bai. Nak pegi bukak buku la pulak. haha
Goodluck everybody.



Sunday, 7 June 2015

Ajal maut, jodoh pertemuan ditangan Tuhan.

3.30am baru aku rasa mengantuk. Tarik selimut then aku tidur. 
4.40am ada orang ketuk pintu. Aku ingatkan si Ayue ketuk pintu untuk solat subuh sebab semenjak dua menjak ni dia jadi alarm subuh. 'Tok tok tok.' diam kejapp... 'tok tok tok...' aku tersedar. pandang Atul (roomate). 

Atul : 'sape tu jaa?'.
aku dengan confidentnya.
Aku : 'Ayue la tu kot tul. Nak kejut subuh agaknya.'
Atul : Tpi baru pukul 4 lebih ni jaa. 
**Laa baru pukul 4 lebihhh. habis sape?

Masing-masing cuakk la. Tapi aku yakin itu Ayue. Tanpa fikir panjang aku bukak jugak pintu and guess what. Memang betul Ayue! Dia menangis. Ya Allah. Terus aku pegang erat tangan dia. Rupanya Tokki dia meninggal. 


Arwah dengan Ayue sangat-sangat rapat. Nak dikejar nya flight pagi takut tak sempat. Tapi berusaha jugak carik kete sewa nak hantar Ayue dekat airport. Tapi kete sewa pulak tak boleh hantar kete. Masing-masing tengah tidur. Merata aku pegi ketuk pintu budak-budak yang ada kete. Tapi nasib tak berapa nak baik. Kete masing-masing tak ada. 

Tapi, Alhamdulillah. Kawan Ayue boleh hantarkan. Yang paling sedih bila Ayue cakap, "minggu lepas baru cakap dengan tokki, nak sambut puasa sama-sama". Pilu rasa hati tengok kawan aku dalam keadaan macam tu. Ayue cakap lagi, "barulah Ayue rasa apa yang orang lain rasa bila dapat berita kematian, minggu lepas dapat berita kematian orang lain tapi hari ni. hmmm"

Termenung sorang-sorang. Sememangnya kita tak menjangka bila seseorang tu akan pergi. Kita tak tahu jugak bila jodoh pertemuan, ajal maut datang untuk menjemput kita.  

*Semoga Ayue tabah hadapi semua ni walaupun kita tengah busy fight exam. Tak apa, korbankan sedikit masa yang ada ni untuk kita menatap orang yang dah pergi buat selamanya. Exam boleh postpone. Semoga arwah tokki Ayue ditempatkan dalam golongan orang yang beriman. Amin*


Insyaa Allah 
Ingat, yang hidup pasti akan mati. Dekatkan diri dengan Allah swt. Semoga hidup kita diberkati. Insyaa Allah

Monday, 1 June 2015

Freedom

Alhamdulillah. Finally! Sem 4 dah hampir menutup tirai minggu belajar. Tinggal minggu exam je lagi. Dan yang paling penting, dah lega dengan semua assignment, kuiz dan presentation semua tu. Alhamdulillah. Carry mark letak tepi dulu buat masa sekarang. Focus exam. Focus ke? Sekarang pun tengah melalut je ni. Amik mood study kata kann. 



Aku tengah feeling-feeling macam ni la hah. haha
Goodbye semester 4. 
Welcome semester 5. 


Sunday, 31 May 2015

Eyebag! Mata panda.

Aku dah dua tiga empat lima hari tak dapat tidur malam. Dah lama tak minum nescafe tapi minggu lepas teringin nak minum. Kesan dia sangat kuat untuk aku. Pukul 5 pagi baru boleh tidur but then esoknya kelas 8.30. No wonder laa mata aku dah macam panda ketiga kat Malaysia ni. haha 


Ofcourse !
Ada terbaca dekat blog lain, kalau nak kurangkan eyebag kita kena banyakkan minum air kosong. Haa sudaah. Aku bukan sejenis yang banyak minum air masak. Takpe, dimana ada kemahuan disitu ada highwayyy. Sebab, tips yang ni paling senang nak ikut. Yang lain kena potong kentang laa. Timun laa. Sedarlah bahawa kehidupan student ni serba kekurangan. haha alasan sangat!

Macam sedapp je dia minum. haha



Tuesday, 5 May 2015

The Carnival Sungai Petani

Memandangkan sis tak balik kampung cuti 'Labour Day' tu hari.
3 hari 3 malam sis gagahkan jugak nak siapkan esaimen yang bertingkek2.
Dengan examnya. 
Sis ni kaki balik rumah. *kalau cuti panjang laa*
Ni pun panjang jugak cuti, dari Jumaat - Selasa cuti.
Tapi tak nak balik. Konon sado la. 
Takpe, ada hikmah jugak kenapa tak balik.
- Boleh tengok nyet2 (monyet) tepi tingkap.
- Kita pandang roommate, roommate pandang kita
- Bangun tido makan. Baca sikit2 layan movie kejap. (Berulang2)

Lepas tu. Lepas tu. Lepas tu.
Member sis ngajak pegi jalan.
Memanggg nakkkk sangat pergi. Tapi esoknya EXAM !
Investment pulak tu. hihi
Tapi, Sis keluar jugak.
Kalau tak menangis la sis sorang2
kat bilik. Menatap dinding kipas kat bilik ni.

So, follow diorang pergi The Carnival Sungai Petani.


Sis bab air x laju. Tapi bab kamera lajuuu :)

Haha budak belakang tu dah x lepas pelampung dia tu sebab
pinjam yang budak punya. haha
Kishannn. Dah dua jam main air, 10 kali cakap lapar. haha
Sis tengah tahan panas. memang time ni terik 

Ya Allah.

Tempat ni nama dia Bubble Spa. Kena pandai carik sebab
 tempat dia menyorok sikit. Sape cepat, dia concere. Rasa dia macam

kerusi ogawa tapi versi air. Bayangkan sendiri lah :P

Okay. Masing2 penat lapar. Senyum pun tak larat dah. hahaha

Okay dekat sini sebenarnya kawasan budak2 kecik.
Bila kitorang datang, mak ayah
budak tengok semacam. Hahaha
Kita nak amik gambar je. kah3





Haaa, hasilnya. Sis dapat muka burn. Yang penting tang hidung tu dia 
burn teruk sikit. Haha
Pergi kelas tadi orang tanya.
Pakai blusher ke? Korang ni lahaiii, pelik sikit je kat muka 
dan2 tanya. 
Aku dah tergelakkkk. Dalam hati laa tapi.
Yang betulnya, muka wa BURNNN haha

P/S : Izzatie Sulong thankss sebab henfon OPPO anda yang
         kasi muka we all peloles flawless. haha
         Tukang whatsapp gambar2. 
         Atul Khalimatul Thankss sebab awak jadi GPS kitorang
         dan jugak tukang pencari pelampung. haha
         Waniey Gadis berani yang baru ku kenal. hahaha thankss drive
         Kishan Kita memang bleh geng la Kishan. U kaki makan sushi jugakkkk.haha




Friday, 1 May 2015

Pesanan untuk anak-anak


Pesan untuk anak-anak, terutama anak-anak laki-laki.

Apa bila Ibu Ayah kita meninggal, turunlah dalam liang kubur dan sambutlah mayat beliau, buka papan penutup keranda (tempat usungan mayat), angkat mayat Ibu Ayah kita.

Biarkan kita yang memutarkan mayat Ibu Ayah kita menghadap ke kiblat. Kita yang melakukan!!! Bukan hanya menyaksikan saja orang lain yang melakukan.

Allahu Robbi... " Ibu.. Terakhir kali ini aku melihat Ibu". Biarkan kita yang merelai ikatan di kepala dan di tubuh beliau.. Pegang perlahan-lahan badan Ibu kita, arahkan beliau dengan baik-baik, ambil gumpalan tanah dan letakanlah di belakang tengkok Ibu kita.

"Ibu, terakhir kali inilah aku melihat engkau". Terlintas dalam hati kita sambil memegang Ibu kita... Ingat sejak kita bayi, tangan Ibu kita ini yang mensuapi makanan ke mulut kita.
Ingat hari pertama kita bisa berjalan, muntah, berak, beliau lah orang yang tidak pernah sedikit pun untuk menolak. Sebagaimana pun jahatnya anak terhadap beliau, kita tetap anak beliau dan selalu terima sebagai anak beliau.

Naiklah ke atas dan duduklah di tepi makam beliau serta dengarkanlah "Talqin" yang di sampaikan teruntuk Ibu kita.
Hari terakhir ini lihatlah, tidak ada benda apapun yang bisa kita berikan untuk bekal beliau kecuali hanya Doa:

"Ya Allah.. Aku angkat tanganku Ya Allah.. Aku ridho Kau ambil Ibu ku Ya Allah..
Dia yang melahirkan aku.. Ya Allah hari ini aku tinggal dia Ya Allah, aku serahkan dia atas urusan Mu belaka Ya Allah. Aku tadahkan tanganku Ya Allah.. Aku memohon dengan sangat-sangat Kau ampunkan dosa-dosa Ibu ku, tolong Ya Allah.. Kasihani Ibu ku Ya Allah.. Aku adalah hasil didikan dari dia. Ya Allah sayangi dia Ya Allah.

Maka akan beruntunglah Ibu kita, apakah Allah akan menolak doa itu? Allah tak akan menolak doa ikhlas yang datang dari seorang anak.

Pesan ini bagi sahabat-sahat yang selagi Ibu Ayah masih hidup. Dan Bagi sahabat-sahabat yang Ibu Ayah telah tiada, mari kita bersama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat mereka.

Terima Kasih.

Thursday, 30 April 2015

Jiwa Emas

Masa time balik kelas tadi.
Singgah cafe kejap.
Cari nasi. Nak buat lunch.

Bila dah sampai part nak bayar.
Tunggu turn la kan..
Then lepas dah siap bayar semua, datang
sorang makcik tukang sapu kat kolej ni.
Bawak pinggan.
Dalam pinggan ada nasi kosong + ikan goreng.

Abang cashier tanya laa.
Makcik tak amek kuah langsung ka?


Makcik tu jawab.
Tak apaa laa.. Cukup laa ni. Bukan untuk makcik pun, tuu makcik nak kasi kat  kucing 2 3 ekoq tu.

Abang cashier,
Habih tu, makcik dah makan ka belum ? 
Makcik,
Belumm. Takpaaalaa.
Makcik tak lapaq.
Bagi kat kuching tuu jaa.
Makcik minum ayaq cukup. tu pun kenyang dah aihh.

Tersentap sis.
Bukan tersentap apa.
Rasa macam, Ya Allah muliaanya hati makcik tu.
Beli makanan untuk kucing.
Bukan untuk kenyang perut sendiri.
Aku ni haa, seorang yang takut dekat kucing sejak azali lagi.
Tak benci, cuma takut. Datang dekat, wa pecut lari..

Solute sangat dekat makcik tu.
Kalau kebanyakn orang, bagi nasi yang tak nak makan dekat kucing.
Sisa2 ikan.
Makcik tu siap pilih ikan goreng yang besar tauu.

hmm. Saya nak cuba dekat dengan kucing.
One day.
Insyaa Allah.



Saturday, 28 March 2015

Pengalaman photoshoot

Salam & hi korang.

Hari ni cipta rekod diri sebab hari sabtu biasanya
sis pegi kelas #KO-K #kembara je.
But today, I make it doule job. haha
2 in 1

Hari ni sis shooting uols.
Shooting ape?
Xde lah shoot product ke hape ke.
Just tolong member untuk kelab fotografi
UUM ni haa. Last sem punya task. 

So, memandangkan sis dapat offer,
hmmm offer ea? offer la kot. 
Tak de lah offer sangat pun but it just
like ' mintak tolong ' macam tu je laa.
jadi model untuk task diorang. So, I
take 1 week nak bagi keputusan yes or no.
Haha
But still, sis tak bagi pun keputusan tu.
Member sis tu name dia Aiman Huangxin.
haha

Bila jumpa kawan sis dekat kelas. 
 Aiman cakap, 

" Ajaa, hari sabtu ni kompem jadik tauu.  Dah tak de orang lain lagi dah ni haa. "

Senyum comel pulak dia..

Then, sis nak tak nak. Ok, yes laa.
Kesian pulak kalau reject. 
But, I must admit it that I love photoshoot.
So feeling time tu 30% NO 70% YES
haha, biasanya just shoot dengan kakak
& abg ipar. (Kerja dengan orang kenal & tak kenal lain rasanya)

Tapi saje nak try pengalaman kerja dengan orang luar pulak.
Not bad. Dorang OK ^^ memang nervous la sis mula2. 
Mana taknya, bukan 5 6 orang dekat dalam tu.
Ramaiiii la...
*telan air liur je sis*

Ok, just nak share sikit gambar2 tadi. 





 

Aiman cakap hari tu suruh pakai ala2 Muslimah.
So, sis try la pakai tudung #QalaQisya
Yes, tudung dia cantik sangat !
But, tudung tu roomate sis yang punyaa :) 
Haha


P/s : Thanksss a lot for Kirah, Ayue & Atul 
        Love u all muaahhh





Wednesday, 25 March 2015

Tau Fu Fa


#Taufufa

Haha. *gelak dulu baru nak cerita.* 

Semalam rezeki sis nak makan #taufufa terlaksana jugak.
Untuk student2 macam sis ni bukan senang nak demand makan
uols. Makan ape ada je dekat sini. Seriously cakap, memang kadang2
naik jemu la jugak dengan makanan sama. But, still kitorang tak ada pilihan.
Tapi, Alhmadulillah,
walaupun dekat #Kachi ni hulu, jin kena tendang, tempat
monyet la haape laa.. Sis tak kesah. As long as you can 
survive la dekat tempat orang.

Homesick tu biasa sangat.
Dah terbiasa sangat sampai dah tak au nak homesick macamana
lagi dah. Haa gituuu

Tapi semalam, tengah syok tarik mee laksa dalam mulut.
Member sis, Kirah sms. Tanya nak kirim pape tak dekat
#PMC (#PasarMalamChanglun).

Memandangkan sis bukan jenis yang suka pergi pasar malam.
Bila dapat ofer macam gituu. Fuhhh,
Satu kegembiraan datang dalam kepala ni haa..
macam2 dah terbayang. Tapi spoil laa..
Sebab perut kenyang. Laksa dah semangkuk, dorayaki 
still tunggu nak kena #ngapp je.

So, si roomate sis cakap.
" Alaa, kirim laa yang tauhuu tu "
Sis, dalam hati.
Tauhu? Tauhu ape ni.
Tambah sis blurr.. bila roomate cakap.
" Alaa tauhu hitam tuh..."

hahaha lagi seram bunyik nya.. Tauhu hitam ?
okayyy, tengah telan laksa dekat dalam mulut, 
sis terbayang soya keras yang ada kuah tu. Haha

Serious cakap, sis google tadi. baru sis tahu yang nama
benda alah tu " TAUFUFA "
haha 

Kalau dekat rumah, kirim dekat abah just cakap.
" Abah, ajaa nak soya nise deh "
haha 
rupanya TAUFUFA..
Adoiiiyai.




ini yang ala2 restoren ke ape nih. haha
yummmy

Nikmat dia lain macam makan benda ni semalam.
Sampai #speechless sis dengan roomate.



Tuesday, 24 March 2015

Guru kahwin anak murid

Sis dapat tau pasal ni pun sebab group Whatsapp.

Mula2 malas lagi nak bukak sebab 
tengah layan #TLU ( teman lelaki upahan )
Siap nangis2 bagaii. 

Then, scroll noty ada baca
member cakap.

" Jodoh ditangan Tuhan "
" cinta tak kenal usia " laa
Then,
 " Kalau dah jodoh tak kemana ".
So, 
cepat je jari bukak wasap.

Tengok [image] loading.
Tunggu berapa saat. 
keluar gambar cik adik manis and si husband.

          Dah Viral dekat internet rupanya           .

Kalau baca komen dekat FB,
takpun mana2 social network la kan,
laki2 single ramai yang komen haha
kecewa laa agaknyaa sebab
adik manis ni dah kawen dengan cikgu dia sendiri.
Plus, anak suami dia ( cikgu ) bestfriend dia.

Cuba imagine? 

hihi.

Dalam dunia ni. macam2 boleh berlaku uols.
Selagi benda tu halal, tak jadik masalah.
Yang haram tu tolong halalkan.

Doakan sis pun dapat jodoh baik2 k ^^
*tiba2*haha amboi siap bold lagi




Monday, 23 March 2015

Kaum lain lagi faham tentang kaum melayu

Salam :)

Scary jugak baca entry tu kan?
Haha

Kat sini sis nak share satu cerita.
Sis ada kawan yang non-muslim.
Tengah kitorang lepak makan aiskrim,
dia cerita tentang satu gegirls ni.

Dia cerita pasal coursemate yang on-off.
on-off(tudung). 
Sis terkejut jugak.
Yang paling kelakar & paling tak boleh 
lupa ayat membe sis tu.. 

" Jaa..Aku stress tengok budak Islam on-off "
lepas tu. 
" Pakai tudung macam tak pakai "
" Dah pakai tudung, pakai lengan pendek "
" Aku boleh terima lagi kalau yang xpakai nak
pakai, tapi yang dah pakai tapi buang "

hmmm..
Sis krikkrikkrik japp..

Serious, sis gelak je.
Malu. 
Camane nak explain? Korang rasa?

Yang sis boleh jawab.
" You, Dosa dia tanggung :)..."

Kan?

Sunday, 8 March 2015

Harun Salim Bachik meninggal dunia

Inna Lillahi Wainna Ilaihi Raji'un..


Antara salah seorang pelakon dan pelawak yang sis rasa best between others dah pulang ke Rahmatullah :( Sama2 kita sedekahkan surah Alfatihah kepada beliau.

Copy & Paste from Berita Harian Online :
KUALA LUMPUR: Pelakon dan pelawak terkenal, Harun Salim Bachik, 55, meninggal dunia kira-kira jam 5 petang ini.
Perkara itu disahkan oleh rakan baik arwah yang juga pelakon, Den Wahab ketika dihubungi BH Online sebentar tadi.
"Saya mendapat panggilan daripada pengarah, Dr Anwardi Jamil, kira-kira jam 5 petang tadi yang memaklumkan mengenai perkara itu.
"Beliau memaklumkan, Harun meninggal dunia ketika berhenti mengisi minyak di sebuah stesen minyak di Bukit Merah, Perak ketika dalam perjalanan pulang daripada majlis perkahwinan di Pulau Pinang.

Beliau dalam kenangan :

Friday, 27 February 2015


Hola ! 

Woahaa lame beno teman tak ngapdet blog.
(Tetiba cakap nogori, ambo kelate deh)

Sem baru, permulaan baru.
Semua nak baru2.
Result pun nak baru..
Hopefully meh.

"Tapi memang lumrah
  setiap kali masuk sem baru.
  Azam semua baru tapi..tercapai ke tidak 
tunggu last sem.. ada jawapan dia"

Wish me luck in this new semester. 
Target dekan ! Insyaa Allah :)